Letölthető e-book a motiváláshoz

 
Sok szülő küszködik azzal, hogy a gyereke motiválatlan vagy éppen szorongó, és emiatt a képességei alatt teljesít. Ezekről a problémákról rendszerszinten, vagyis a család és az iskola viszonylatában gondolkodom és erre tanítom a hozzám fordulókat is. Ugyanis minden gyerek úgy születik meg, hogy erős késztetése van a világ megismerésére és nem vonja kétségbe, hogy pl. megfog-e tudni tanulni járni annak ellenére, hogy már milliószor földre pottyant. Valami történik a gyerekekkel, amitől elveszítik az önmagukba vetett hitet, a kíváncsiságukat, a motivációjukat.
 
Nagyon szeretem Carol Dweck, amerikai pszichológus mindset-elméletét, ami az ún. fejlődő és rögzült szemléletről szól. Azért annyira nagyszerű, mert a hétköznapi tapasztalatainkat erősíti meg és nagyon könnyű belátni az igazságát. Azt mondja ugyanis, hogy a fejlődő szemléletű emberek, azért sikeresek a céljaik megvalósításában, mert abba munkát és erőfeszítést tesznek, a hibázást, a kudarcokat a folyamat természetes részének tekintik és tanulnak belőle, ráadásul pontosan tudják, hogy ha kitartanak és sokat gyakorolnak, akkor előbb vagy utóbb meglesz az eredménye. Mindannyian tudjuk, hogy így működik a világ, ennek ellenére mégsem így neveljük a gyerekeinket. Sem a családon belül, sem pedig az iskolában. Pedig a fejlődő szemléletű személyek önértékelése stabil, mert hisznek és bíznak önmagukban, az önbizalmuk nem függ a pillanatnyi sikerektől-kudarcoktól vagy épp a külső visszajelzésektől. És persze sokkal többet tudnak kihozni magukból, mint a rögzült szemléletű társaik. Szóval társadalmi szinten is megérné fejlődő szemléletben nevelni a jövő generációját.
 
Sokszor tapasztalom a szülők azt mondják, hogy „pontosan ezt magyarázom a gyerekemnek én is” és nem értik, miért lesznek ennek ellenére rögzült szemléletűek. A titok nyitja abban rejlik, hogy a gyerekek világlátása nem a magyarázatok hatására, hanem a – sokszor nem tudatos – szülői és pedagógusi megnyilvánulások eredményeképpen alakul ki. Ezek pedig gyakran ellentétes hatásúak, mint az explicit magyarázatok.
 
Ismerje meg a rögzült és a fejlődő szemlélet sajátosságait, és tanuljon meg úgy dicsérni, hogy azzal a gyermekét erőfeszítésre ösztönzi. Az ingyenes e-book PDF formátumban letölthető itt.
 
A mindset-elmélet és a fejlődő szemléletben végzett tanácsadásra Sándor Éva, pedagógiai szakpszichológus várja szeretettel
  • azokat a felnőtteket, akiknek nehéz kitartani az elhatározásaik, céljaik mellett, nem bíznak önmagukban, hogy képesek azokat elérni,
  • azokat a szülőket, akiknek a gyermeke motivációs problémákkal, önbizalomhiánnyal küzd,
  • azokat a szülő-gyerek párokat, akik együtt szeretnének megismerkedni a fejlődő szemlélettel (felső tagozatos kortól),
  • azokat a pedagógusokat, akik az osztályukat fejlődő szemléletben szeretnék nevelni, oktatni,
  • azokat az iskolákban, óvodákban vagy egyéb, gyerekekkel és környezetükkel foglalkozó dolgozó szakembereket, akik szeretnének megismerkedni a mindset-elmélettel, hogy továbbadhassák a megszerzett ismereteket, és/vagy megtanuljanak a foglalkozásaikon fejlődő szemléletű visszajelzéseket adni.
 
Bejelentkezés: sandor.eva@belsoterem.hu .